Personer med immundefekt har lave niveauer af antistoffer og har derfor behov for at få tilført immunglobuliner, som er antitoffer, så immunforsvaret kan beskytte kroppen mod infektioner. Behandling foregår med immunglobulin, som er en del af kroppens normale immunforsvar, og som fremstilles af blod fra raske bloddonorer. Medicinen virker på samme måde som det immunglobulin, der findes naturligt i blodet. Personer med immundefekt behandles på hospitalet af speciallæger i infektionssygdomme. I nogle tilfælde kan behandlingen foregå i hjemmet, mens den løbende opfølgning sker på hospitalet.
Immunglobulin kan gives i en blodåre i armen (intravenøst) eller i underhuden på maven eller låret (subkutant). Behandlingen planlægges efter dine blodprøvesvar og dit generelle velbefindende. Lægen bestemmer, baseret på din vægt, hvor meget immunglobulin du skal have.
Lyt til podcasten Vi taler om primær immundefekt, som udgives af Immun Defekt Foreningen. Bliv klogere på symptomer, diagnose og livet herefter. I denne episode medvirker Carsten Schade Larsen, overlæge, dr.med. Infektionsmedicinsk afdeling Q, Århus Universitetshospital, Skejby og Terese Katzenstein, overlæge, Afdeling for Infektionssygdomme, Rigshospitalet, der snakker om primær immundefekt ud fra en lægefaglige vinkel.
Du kan lytte til podcasten herunder eller i din foretrukne podcast app ved at søge på “Vi taler om primær immundefekt”.